Advies en WeetjesWormen
Onze huisdieren kunnen besmet zijn met wormen. Het is bekend dat zeker 5 - 10% van de huisdieren besmet is met wormen. Het is zelfs zo dat minimaal 19% van de mensen in aanraking is geweest met spoelworm(eitjes).

De twee meest voorkomende wormen zijn de spoelworm en de lintworm.

Spoelwormen

De meeste pups en kittens hebben al snel te maken met een spoelworminfectie. Deze krijgen ze via de moeder al in de baarmoeder (pups) of via de moedermelk (kittens). Verder kunnen volwassen honden zichzelf besmetten door contact met besmette uitwerpselen die overal voorkomen zoals in parken, op uitlaatveldjes en in zandbakken (daarvan blijkt 25% besmet te zijn met spoelwormeieren) of door het opeten van toevallige tussengastheren zoals vogels (katten) en knaagdieren (honden).

Eén spoelworm maakt zeer veel eitjes (zo’n 20.000 per dag), die allemaal in de omgeving terecht komen, waar ze zeer lang kunnen overleven (3 - 5 jaar).

Meestal merkt u niets aan een huisdier als hij een worminfectie heeft. Alleen bij een ernstige besmetting kunt u verschijnselen zien zoals achterblijven in groei, verminderde weerstand, diarree, verstopping, soms hoesten of braken. Door regelmatig te ontwormen zorgen we ervoor dat een huisdier geen worminfectie heeft en dat er minder eitjes in de omgeving terechtkomen. Het algemene advies is om huisdieren 4 x per jaar te ontwormen. Regelmatige ontworming is tevens in het belang van de gezinsleden. Bij mensen ontstaan geen volwassen wormen, maar de larven die uit de wormeitjes komen kunnen wel (ernstige) gezondheidsklachten geven. Ze kunnen in de spieren gaan zitten, in het oog en er is zelfs verband aangetoond tussen astma en spoelwormen.

De algemene Europese ontwormingsrichtlijn is:

Hond: na 2, 4, 6 en 8 weken, daarna tot 6 maanden elke maand en daarna 4 x per jaar.

Kat: na 3, 5 en 7 weken, daarna tot 6 maanden elke maand en daarna 4 x per jaar.

Zogende katten en honden: gelijk met de pups en kittens ontwormen.

Lintwormen

Lintwormen worden overgedragen door tussengastheren zoals de muis, konijn en vlooien. Meestal kun je aan de hond of kat niet zien dat hij last heeft van een lintworminfectie. Soms echter kun je zien dat er kleine platte wormpjes rond de anus zitten en soms zie je de verdroogde wormstukjes, die op rijstkorrels lijken, rond de anus. Als je een lintworminfectie wilt bestrijden moet je dus én zorgen dat het dier geen vlooien heeft én het dier een paar dagen later behandelen met een goed wormmiddel. Ook lintwormen kunnen problemen geven bij de mens.

De beste middelen tegen wormen koopt u bij de dierenarts. Deze wormmiddelen doden niet alleen de volwassen wormen, maar ook de larven. Er zijn diverse mogelijkheden om dat bij uw dier te doen met kleine smakelijke tabletten voor hond en kat, tot pipetjes om druppels in de nek van de kat aan te brengen.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
wormen [ 6 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications