Advies en WeetjesVlooien
Vlooien zijn lastige dieren. Ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen en geven veel last voor uw huisdier, maar ook voor de mens. Ze veroorzaken jeuk, brengen ziekten en parasieten over en kunnen allergie veroorzaken.

Gevolgen van vlooien:

Vlooienbeten veroorzaken veel jeuk. Door het krabben en bijten van het dier kunnen er huidproblemen, kale plekken en allergie ontstaan. Bij een erge vlooieninfectie kan er bloedarmoede ontstaan bij pups en kittens. De vlo kan lintworminfecties overbrengen. Maar niet alleen dat, ze kunnen ook andere ziekten overbrengen zoals de kattenkrabziekte, niesziekte en mogelijk het kattenleukemievirus.

Om vlooien te bestrijden is een heel scala aan produkten beschikbaar bij uw dierenarts: pipetjes voor in de nek, vlooienbanden met moderne antivlooienmiddelen, pillen tegen de vlooien en voor katten zelfs injecties tegen de vlooien. De moderne anti-vlooienmiddelen werken specifiek alleen op de vlooien, zijn niet giftig (de meeste beïnvloeden het zenuwstelsel van de vlo, dat met andere stoffen werkt dan het zenuwstelsel van de mens en uw huisdier) en milieuvriendelijk. Dit in tegenstelling tot de middelen die vroeger gebruikt werden en die afgeleid waren van zware bestrijdingsmiddelen.

Als u vlooien op uw dier ziet is het belangrijk om zo snel mogelijk daar wat aan te doen. Vlooien beginnen meteen bloed te zuigen en eitjes te leggen, tot wel 50 eitjes per dag. Die vallen allemaal van uw huisdier af, overal waar het dier komt. Deze eitjes komen na een paar dagen uit en de larfjes groeien uit tot poppen waaruit weer een vlo tevoorschijn komt. Als het warm weer is kan deze cyclus zich binnen een dag of 10 afspelen. De meeste vlooien zitten niet op uw huisdier, maar in de omgeving waar zich ook de eitjes, de larven en de poppen zich bevinden. De vlooien die u op uw huisdier ziet zijn dus eigenlijk alleen maar het topje van de ijsberg. Om een vlooienbesmetting te bestrijden is het belangrijk om alle huisdieren tegelijk te behandelen met een goed vlooienmiddel. Een goed vlooienmiddel kenmerkt zich door een snelle werking (het doodt de vlo al voordat hij bijt), werkt liefst ook nog tegen larven en/of eitjes, is veilig voor mens en dier, er is geen resistentie ( d.w.z. dat de vlooien er niet gevoelig voor zijn, zoals bij de meeste verouderde middelen) en is makkelijk toe te dienen. Verder is het ook heel belangrijk om de omgeving aan te pakken: dus goed stofzuigen (na gebruik de stofzak weggooien in een plastic zak), kleden en kussens goed heet wassen en evt. bij ernstige besmetting het huis behandelen met een veilige omgevingsspray. De goede spray die u bij de dierenarts kunt kopen is veilig en werkt 6 maanden. Daarna is het zaak om het huis nog eens extra in de gaten te houden als de verwarming aangaat. Vlooien kunnen ook in de winter voor problemen zorgen, niet alleen zomers.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
vlooien [ 8 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications