Advies en WeetjesVirusinfecties
Veel konijnen zitten in een buitenhok en kunnen daardoor in aanraking komen met verschillende ziekten. Helaas lopen ook konijnen die in huis of een schuur worden gehouden risico.

Myxomatose

Myxomatose is een virus dat door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen kan worden overgebracht. Maar ook onderling contact en besmette materialen kunnen besmetting doorgeven. Er bestaat geen medicijn tegen Myxomatose. De ziekte uit zich door weke bobbels rond de ogen, de neus en de anaalstreek. Ook de slijmvliezen kunnen ontstoken raken, waarbij de oogleden van de pus aan elkaar gaan plakken.

V.H.D. (Viral Haemorrhagic Disease)

Ook deze ziekte wordt door een virus veroorzaakt. Het is zeer besmettelijk en vaak dodelijk. Via ontlasting, besmette dieren en materialen (o.a. gras) kan het zich verspreiden. De ziekteverschijnselen kunnen uiteenlopen van niet-eten, koorts, benauwdheid en schuimige, bloederige neusuitvloeiing tot plotselinge sterfte (soms 75% tot 100%).

De preventie bestaat uit een enting tegen Myxomatose en V.H.D. Deze enting wordt 1x per jaar gegeven en kan vanaf 8 weken leeftijd.

In het algemeen geldt dat hygiƫne bij konijnen erg belangrijk is. Het hok moet schoon en droog zijn. Het konijn moet ook schoon en droog blijven omdat anders vliegen en hun maden ernstige problemen veroorzaken.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
virusinfecties [ 6 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications