Advies en WeetjesVaccintatie

Het doel van vaccinatie is om bij de kat afweerstoffen te laten aanmaken tegen bepaalde ziekteverwekkers. Door de kat te vaccineren met zeer verzwakte ziektekiemen zal de kat, zonder dat hij ziek wordt, afweerstoffen maken tegen de ziekte waartegen hij gevaccineerd is. Het gevolg is dat de kat dan gedurende een bepaalde tijd beschermd is tegen die ziektekiem.

Doordat het kitten na de geboorte met de eerste moedermelk afweerstoffen tegen de belangrijkste kattenziekten binnenkrijgt is deze de eerste weken beschermd. De afweerstoffen worden echter langzaam afgebroken. Daarom moet het kitten vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd gaan worden. Op deze leeftijd krijgt hij zijn eerste vaccinatie, vaak kitten-enting genoemd, tegen Kattenziekte en Niesziekte. Daarbij wordt het kitten ook goed nagekeken door de dierenarts en wordt alles genoteerd in het dierenpaspoort. Als u het kitten ophaalt is het aan te raden om bij de fokker na te vragen welke ontwormingen het kitten heeft gehad en aan welk voer het kitten gewend is. Op 12 weken krijgt het kitten de laatste kittenenting, ook weer tegen Kattenziekte en Niesziekte. Tijdens uw bezoek daarvoor aan de dierenarts kunt u natuurlijk altijd informatie vragen over zaken als ontworming, vlooienbestrijding, voeding, sterilisatie etc. Pas na de laatste enting heeft het kitten een goede weerstand opgebouwd.

De enting tegen Niesziekte bestaat uit de 2 meest voorkomende virussen die Niesziekte veroorzaken. De enting geeft de kat wel bescherming tegen infectie, maar kan niet een totale bescherming geven, omdat bekend is dat de virussen die Niesziekte veroorzaken met regelmaat kunnen veranderen. (zoals er ook regelmatig andere griepvirussen zijn bij de mens).

Ook als de kat volwassen is moet hij nog regelmatig worden gevaccineerd. Indien het interval tussen de vaccinaties te lang is neemt de hoeveelheid afweerstoffen af en kunnen ook volwassen katten Kattenziekte of Niesziekte krijgen en daar mogelijk zelfs aan overlijden. Bij ieder bezoek voor een vaccinatie wordt de kat helemaal nagekeken om eventuele aandoeningen bijtijds te kunnen ontdekken zodat tijdig naar een oplossing kan worden gezocht.

Gaat uw kat in pension, dan valt te overwegen om de kat tegen Bordetella te laten inenten. Sommige oensions eisen dit zelfs. Bordetella is een bacterie die vaak complicaties veroorzaakt bij Niesziekte.

Gaat uw kat mee naar het buitenland dan moet de kat ingeent worden tegen hondsdolheid (rabies), een Europees Dierenpaspoort hebben en gechipt zijn. Dit zijn de eisen die binnen de Europese Unie gelden, voor de eisen voor andere landen kunt u kijken op de website www.licg.nl
Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
vaccintatie [ 8 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications