Advies en WeetjesVaccinaties
Het doel van vaccinatie is om bij de hond afweerstoffen te laten aanmaken tegen bepaalde ziekteverwekkers. Door de hond te vaccineren met zeer verzwakte ziektekiemen zal de hond, zonder dat hij ziek wordt, afweerstoffen maken tegen de ziekte waartegen hij gevaccineerd is. Het gevolg is dat de hond dan gedurende een bepaalde tijd beschermd is tegen die ziektekiem.

Doordat de pup na de geboorte met de eerste moedermelk afweerstoffen tegen de belangrijkste hondenziekten binnenkrijgt is deze de eerste weken beschermd. De afweerstoffen worden echter langzaam afgebroken. Daarom moet de pup vanaf de leeftijd van 6 weken gevaccineerd gaan worden. Dus als de pup 6 weken oud is, en nog bij de fokker, krijgt hij zijn eerste vaccinatie, vaak puppy-enting genoemd, tegen Hondenziekte en Parvo. Daarbij wordt de hond eerst goed nagekeken door de dierenarts en wordt alles genoteerd in het dierenpaspoort. Meestal gaat de pup op een leeftijd van ongeveer 8 weken naar de nieuwe eigenaar. Dan is het ook verstandig om bij de fokker informatie te vragen over de ontworming(en) en het voer waar de pup aan gewend is. Op 9 weken leeftijd krijgt de pup de 2e enting tegen Parvo en de Ziekte van Weil en op 12 weken leeftijd de laatste pupenting tegen Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil en besmettelijke leverziekte (HCC). Tijdens uw bezoeken daarvoor aan de dierenarts kunt u natuurlijk altijd informatie vragen over zaken als ontworming, vlooienbestrijding, voeding, sterilisatie, castratie etc. Pas na de laatste enting heeft de pup een goede weerstand opgebouwd.

Ook als de hond volwassen is moet hij nog regelmatig worden gevaccineerd. Indien het interval tussen de vaccinaties te lang is neemt de hoeveelheid afweerstoffen af en kunnen ook volwassen honden Hondenziekte of Parvo krijgen en daar mogelijk zelfs aan overlijden. Bij ieder bezoek voor een vaccinatie wordt de hond helemaal nagekeken om eventuele aandoeningen bijtijds te kunnen ontdekken zodat tijdig naar een oplossing kan worden gezocht.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
vaccinaties [ 5 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications