Advies en WeetjesTekenweetjes

Waar is de kans op teken het grootst?

De meeste teken komen voor in bos- en duingebieden, maar teken voelen zich ook thuis in parken en zelfs kleine stadstuinen. Tuiniers en wandelaars lopen daardoor de meeste tekenbeten op.
De riskante gebieden in Nederland zijn de Flevopolder, het Gooi, de regio Arnhem-Apeldoorn, Zeeland en het noorden van Limburg. Vooral de Flevopolder is berucht: wandelaars die daar van de paden afwijken, kunnen soms meer dan 100 tekenbeten oplopen.
Het aantal teken dat besmet is met de Borrelia-bacterie is vanaf 2006 in Nederland sterk toegenomen, zo constateren onderzoekers. Beten van besmette teken kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het percentage teken dat drager is van de bacterie varieert sterk van plaats tot plaats en bedraagt gemiddeld 23,6%, met een uitschieter naar 50%. Onderzoeken geven een basis voor de ontwikkeling van preventieve maatregelen. Het blijkt echter dat er nog onvoldoende kennis voorhanden is van de oorzaken van de variatie in het aantal tekenbeten en besmettingspercentages.

Behandeling

Indien teken binnen 24 uur van de huid worden verwijderd is de kans klein dat ze de Borrelia-bacterie overbrengen. Indien tijdig onderkend, kan de ziekte van Lyme onder medische begeleiding behandeld worden met een antibioticum. Maar het beste is een tekenbeet te voorkomen.
De dermacentor teek, die de voor honden dodelijke ziekte babesiose overbrengt, blijkt zich permanent en wijdverbreid in ons land te hebben gevestigd. Honden die van de teek babesiose hebben gekregen worden lusteloos, kunnen bloed plassen en krijgen hoge koorts. Bovendien draagt de ’hondenkillerteek’ ook voor mensen een schadelijke bacterie bij zich.
Maar liefst vier honden in Den Haag en Arnhem gingen dood nadat ze door de dermacentor teek waren gebeten. Ook werden enkele tientallen honden door heel het land ernstig ziek. Zij konden op het nippertje van een tragische dood worden gered omdat er adequaat werd ingegrepen.

PREVENTIE voor MENSEN:

Wijk nooit van de wandelpaden af en vermijd contact met struikgewas en hoog gras. Zorg ervoor dat alle lichaamsdelen bedekt zijn. Draag dus geen korte broek en korte mouwen. Stop in risicogebieden desnoods de broekspijpen in de sokken. Teken kunnen namelijk zelfs door de kleinste openingen naar binnen kruipen. Sinds kort is er ook een tekenwerend middel verkrijgbaar: Plantacel Zeckenpech. Dit middel kun je op de huid smeren. Redelijk goede alternatieven zijn insectenwerende middeltjes met de stof DEET erin (30-50%). Naar verluidt werkt ook Autan goed.

Controleer 's avonds na verblijf in de natuur de huid op de aanwezigheid van teken. Zoals gezegd kunnen ze bijna overal zitten.

PREVENTIE voor DIEREN:

Het beste advies is zonder twijfel om tekenpreventie toe te passen. Hiertoe zijn verschillende middelen geregistreerd. Er zijn goed werkende druppels tegen teken en ook een tekenband is een goede optie.

Het is belangrijk dat men zich realiseert dat geen van die middelen volledige zekerheid biedt. Dus is het van belang om honden die met name op braakliggende terreinen, verruigde graslanden of in natuurgebieden worden uitgelaten dagelijks op de aanwezigheid van teken te controleren (aftasten).

Er zijn nu ook goed werkende druppels voor katten.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
tekenweetjes [ 6 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications