Advies en WeetjesInformatie over fretten

Roofdier

De fret is een roofdiertje dat afstamt van de Europese bunzing. Het is familie van de wezel en de marter. De fret is speels, nieuwsgierig en erg beweeglijk. Fretten hebben veel behoefte aan afleiding en ruimte om te kunnen rennen. Een fret slaapt veel. Een fret is goed op te voeden; je kunt hem / haar zindelijk maken en afleren om te bijten.

Huisvesting

De fret heeft een kooi nodig met voldoende ruimte om te slapen, eten en spelen. Hij zal immers het grootste deel van de dag in de kooi doorbrengen. Het echte spelen en rennen doet de fret buiten de kooi. Geadviseerd wordt de fret minimaal een uur buiten de kooi te laten spelen, bij voorkeur op een vast tijdstip.
Fretten kunnen ook in een buitenhok, maar zorg er dan wel voor dat het hok niet in de zon staat. Fretten zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Zij kunnen bij een temperatuur van 30°C al van de warmte sterven.
Gebruik geen hooi, stro of zaagsel op de bodem van de kooi, want fretten zijn erg gevoelig voor stof en gaan hiervan hoesten en niezen. Voor het ´toilet´ in de kooi kunt u beter een kattenbakvulling gebruiken die niet stoft. Fretten slapen het liefst in een holletje met wat doeken erin.

Voeding

Er bestaan speciale frettenbrokken, maar kittenbrokken (de wat duurdere) van een goede kwaliteit zijn ook goed. Geef de fret liever geen blikvoer, omdat dit minder goed is voor het gebit. Zorg dat er altijd voer klaarstaat voor de fret, hij eet i.v.m. een snelle darmpassage wel 9 – 10 keer per dag een klein beetje. Meestal worden fretten niet te dik van teveel eten, soms komt het echter wel voor bij jonge fretten. Geef deze dan brokjes voor volwassen katten. Als de fret slecht eet kan hij eventueel worden bijgevoerd met Nutrilon Soja voor baby’s. (Bij totaal niet eten: elke 2 – 4 uur 10 – 20 ml.)
Fretten lusten ook graag wat fruit of groente als extraatje.

Zorg ervoor dat altijd vers drinkwater klaar staat.

Voortplanting

Een vrouwtjesfret is voor het eerst vruchtbaar in het voorjaar dat volgt op het jaar van de geboorte. Dat is dus op een leeftijd tussen de 6 en de 12 maanden. Als ze loops is zwelt de geslachtsopening zo op dat hij soms zo groot wordt als een koffieboon.
Vrouwtjes kunnen wel 6 maanden loops blijven als ze niet gedekt worden. Door de hormonen kan beenmergdepressie ontstaan, waardoor ze ziek kunnen worden. Als het vrouwtje niet gebruikt wordt voor de fokkerij is het beter om haar voor de eerste loopsheid te laten steriliseren. Gaat u wel met haar fokken, dan is de draagtijd ongeveer 42 dagen.
Gemiddeld worden er 8 jongen per nest geboren, dat aantal kan variëren van 2 tot 17. De jongen blijven 8 weken bij de moeder

Een mannetjesfret is seksueel actief van december tot juli. Hij krijgt dan een sterke lichaamsgeur en kan behoorlijk brutaal worden. Deze nadelen verdwijnen grotendeels na castratie. De mannetjesfret kan al gecastreerd worden als hij 5 maanden oud is.

Gezondheidspreventie

De fret is erg gevoelig voor het Hondenziektevirus. Het is verstandig uw fret tegen Hondenziekte te laten enten. De jonge fret kan vanaf 9 weken ingeënt worden. De vervolgenting is op een leeftijd van 14 weken. Daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Is de fret bij de eerste enting ouder dan 3 maanden, dan moet de vervolgenting na drie weken plaatsvinden. Ook dan moet de enting jaarlijks herhaald worden.

U hoeft de fret alleen tegen Hondsdolheid (rabiës) te laten inenten als de fret meegaat naar het buitenland.

De fret hoeft niet zoals de hond en de kat routinematig ontwormd te worden. Heeft hij wel wormen dan moet hij met Drontal-Cat ontwormd worden.

Tijdens de rui verliest de fret veel haren. Veel kammen en borstelen is dan belangrijk. Eventueel kunt u 1 x per 2 - 3 dagen een haarballaxans voor katten toedienen ter voorkoming van haarballen.

Gezondheidsproblemen

Als de fret ziek is, zijn speelsheid, nieuwsgierigheid en beweeglijkheid die het gedrag normaal kenmerken ver te zoeken. Hij eet niet meer of heel weinig, hij braakt en/of heeft diarree en vermagert. Ook kan de fret hoesten en/of niezen of kale plekken hebben in zijn vacht. Soms valt de achterkant van zijn lijf af en toe om. Het kan ook zijn dat de vacht, neus, ogen of oren niet goed schoon zijn.

Hoewel fretten tien jaar oud kunnen worden, krijgen veel van hen gezondheidsproblemen als ze een jaar of vijf, zes zijn. Vaak is daar met een goede medische behandeling wel wat aan te doen.

Oormijt

Fretten hebben bijna altijd oormijt. U herkent dit aan veel bruin, korrelig oorsmeer. De fret heeft soms jeuk aan de oren. Een oormijtinfectie kan eventueel op den duur leiden tot een middenoorontsteking. Zorg dat u dat voorkomt en ga naar de dierenarts voor een oormijtdodend middel.

Vlooien

De fret kan ook vlooien hebben. Ze zijn goed zichtbaar en veroorzaken veel jeuk. De vlooien zijn goed te bestrijden met de moderne anti-vlooienmiddelen. Gebruik geen vlooienbandje!

Griep

De fret kan griep krijgen van de mens en omgekeerd. De fret hoest en niest en heeft koorts. De griep duurt een of twee weken. Als de fret blijft eten en drinken hoeft hij geen medicijnen te gebruiken.

Braken en diarree

Als uw fret braakt is dat meestal het gevolg van het eten van een vreemd voorwerp dat in de maag is blijven steken (al kunnen haarballen ook wel eens de oorzaak zijn). Soms leidt dit ook tot diarree. Braken en diarree kunnen snel leiden tot uitdroging. Wacht niet af en ga met uw fret naar de dierenarts.

Kale staart

Een kale staart hoeft niet altijd te duiden op een probleem. Het gebeurt vaker in de zomer en herfst, maar de oorzaak is onbekend. Als niet alleen de staart kaal wordt, maar de kaalheid meerdere plekken van het lichaam treft, ga dan naar de dierenarts om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
informatie over fretten [ 9 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications