Advies en WeetjesGebit
Honden wisselen hun tanden en kiezen als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Deze tandjes en kiesjes worden vaak doorgeslikt. Soms blijven er een of meer melktandjes zitten, terwijl de blijvende tand er al is. Dit gebeurt meestal bij de hoektanden. Als deze melktandjes niet normaal wisselen moet de dierenarts het melktandje onder narcose weghalen. Als ze blijven zitten blijft er voedsel tussen de melktand en de blijvende tand achter waardoor er ontsteking en tandsteen ontstaan en zelfs afwijkende standen van het gebit.
Honden krijgen makkelijk last van tandplaque, een geelbruine aanslag. Als er niets aan gedaan wordt gaat de tandplaque over in tandsteen. In dat tandsteen zitten allerlei soorten bacteriƫn die in het gunstigste geval alleen tandvleesontsteking veroorzaken, maar in andere gevallen ook de stabiliteit van de tand of kies in de kaak aantasten, totdat de tand of kies zo los gaat zitten dat hij eruit valt.

Het is bekend dat zeker 1 op de 3 honden last heeft van tandvleesproblemen. Tandsteen is vaak te voorkomen door speciale brokken te geven. Deze zijn wat groter en taaier dan de normale brokken. Door de taaiheid en grootte moet de hond deze brok doorkauwen en door de taaiheid schuurt een deel van de tandplaque van de kiezen. Als u de hond van jongsaf aan went aan het poetsen van tanden en kiezen met een zachte tandenborstel gaat dat vaak prima. Wel is belangrijk dat u het gebit van uw hond niet poetst met tandpasta die voor mensen bestemd is, maar er is wel speciale hondentandpasta. Het is bekend dat je met poetsen gauw 85% van de tandplaque kunt verwijderen. Als er eenmaal tandsteen op het gebit zit, kan dit vaak alleen nog maar door de dierenarts onder sedatie worden verwijderd.

Op de praktijk kunt u gratis een poetsinstructiekaart komen halen.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
gebit [ 7 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications