Advies en WeetjesGebit

Katten wisselen hun gebit als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Deze tandjes en kiesjes worden vaak doorgeslikt. Bij elke kat zal zich in de loop van de jaren wat tandsteen gaan vormen. Dit kan zorgen voor tandvleesontsteking. Tandsteen is vaak te voorkomen door harde brokjes te geven. Als er eenmaal tandsteen op het gebit zit, kan dit vaak alleen nog maar door de dierenarts, onder sedatie, worden verwijderd

Bij de kat komen twee specifieke problemen in de bek voor:

  • Gingivitis/stomatitis complex: bij deze katten is een klein dan wel een groot deel van het mondslijmvlies ontstoken. Als oorzaak worden wel virusinfecties aangegeven, maar niet altijd is de oorzaak te achterhalen. De katten hebben niet altijd erge pijn. Het valt wel te verwachten dat, als de ontsteking vrij uitgebreid is, de kat er wel pijn aan heeft en uit de bek gaat stinken. Soms reageert deze aandoening op medicijnen, maar in veel gevallen is het noodzakelijk om (een deel van) het gebit te trekken.
  • Tandresorptie: hierbij ontstaan er kleine, dan wel grote defecten in de kiezen van de kat. Ook hier is weer geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het valt te verwachten dat de kat op een gegeven moment ook hier pijn in de bek van zal krijgen. De enige goede behandeling hiervoor is het trekken van aangetaste elementen. Ter voorkoming kan men proberen om de tanden en kiezen van de kat te poetsen en/of speciaal voer voor het gebit te geven, waardoor er minder plaque kan ontstaan.
Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
gebit [ 4 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications