Advies en WeetjesChocoladevergiftiging bij hond en kat
De periode rond Pasen, Sinterklaas en Kerstmis is een tijd voor het eten van chocoladeproducten. Hoewel chocolade heel lekker is, is het - behalve voor de lijn - niet zo erg schadelijk voor de mens. Dat geldt echter niet voor de hond en de kat, die vaak chocola ook erg lekker vinden, hoewel de hond het smakelijker vindt dan de kat.

Een kleine hoeveelheid chocolade kan al ernstige gevolgen hebben.
Chocolade is gemaakt van cacao. Een van de bestanddelen van cacao is theobromide. De verschillende chocolades bevatten verschillende gehalten aan theobromide: puur 0.528%, melk 0.154%, maar witte chocolade 0%. De dodelijke hoeveelheid van theobromide is 250-500mg/kg lichaamsgewicht !!!! Dus HEEL weinig is al dodelijk.

Dat houdt in dat de volgende hoeveelheden chocolade al dodelijk kunnen zijn voor uw dier:

Pure chocolade : 10 gram per kg lichaamsgewicht

Melkchocolade : 50-100 gram per kg lichaamsgewicht

Cacaopoeder: 5-30 gram per kg lichaamsgewicht

NB. Ook in cacaodoppen die in de tuin worden gebruikt als grondbedekking en meststof zit theobromide. Dat kan wel 1400-3000 mg/100 gr zijn. D.w.z. dat voor een hond van 10 kg het eten van 30 gram cacaodoppen al dodelijk kan zijn.

Dat deze producten voor onze huisdieren zo schadelijk zijn wordt veroorzaakt door het feit dat zij deze stof niet goed kunnen verwerken. Het is zelfs zo dat afbraakproducten van theobromide weer worden omgezet in actieve stoffen. Daardoor verergert de vergiftiging bij het dier zelfs.
De eerste verschijnselen van een vergiftiging komen ongeveer 4-5 uur na de inname. Dit zijn: rusteloosheid, nervositeit, opwinding, misselijkheid, braken, veel drinken en stuiptrekkingen. Het kan zelfs door schadelijke werking op de hartspier leiden tot de dood.
Er is geen antistof voor deze vergiftiging.
Is er minder dan 2 uur verstreken na het eten van chocolade dan is het vaak nog mogelijk om het dier te laten braken. De dierenarts kan bij hond en kat braken opwekken.
Zijn er eenmaal verschijnselen van chocoladevergiftiging, dan kan alleen nog geprobeerd worden om deze symptomatisch te bestrijden:

  • Aktieve kool (NORIT in capsules van 200 mg).
  • Elke 4 uur, totdat er ontlasting komt, in een dosering van 2gr/kg lichaamsgewicht, dwz 10 capsules per kg lichaamsgewicht.
  • Infusen
  • B├Ętablokkers bij hartritmestoornissen
  • Valium of barbituraten bij epileptische aanvallen.

Ook na enkele dagen kan het dier nog doodgaan doordat er afwijkingen aan het hart kunnen optreden.

ONS VOORSCHRIFT: GEEN CHOCOLADE VOOR DIEREN!!!

Gebeurt het onverhoopt wel, neem dan zo snel mogelijk contact met ons of met de Spoedkliniek voor Dieren op.

Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
chocoladevergiftiging bij hond en kat [ 10 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications