Advies en WeetjesCastratie en Sterilisatie

Katten zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 7 – 8 maanden oud zijn, maar soms zelfs al eerder. Poezen worden dan voor het eerst krols en katers kunnen vanaf die leeftijd gaan sproeien. Sproeien kan, bijna altijd, voorkomen worden door castratie. Dit kan gebeuren vanaf een leeftijd van 6 maanden. De narcose is dan veiliger omdat alle organen in het lichaam dan volgroeid zijn en goed functioneren. Als katers eenmaal sproeien, helpt castratie niet altijd meer. Ook poezen kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden.

Sterilisatie heeft voordelen ten opzichte van het geven van de poezenpil.

De poezenpil kan een aantal bijwerkingen hebben:

  • Vooral bij poezen onder de leeftijd van 1 jaar werken de hormonen van de poezenpil zeer sterk op de melkklieren en kan er een sterke vergroting van de melkklieren optreden. Deze aandoening heet fibroadenomateuze hyperplasie. Hierdoor kan een of meerdere melkpakketten opzwellen. De kat heeft hier vaak veel last van: pijn, slechte eetlust, sloomheid en snellere hartslag. Heeft uw poes last van deze aandoening dan is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk wordt gesteriliseerd. Eventueel kan in afwachting van de operatie een behandeling plaatsvinden met een medicijn dat de receptoren voor progesteron zal innemen. Vaak neemt de zwelling van de melkpakketten dan alvast af.
  • De hoge concentratie aan progesteron in de poezenpil geeft een verhoogde kans op het ontstaan van afwijkingen aan de baarmoeder, vaak uitmondend in ontsteking van de baarmoeder.
  • Tevens verhoogt het progesteron in de poezenpil de kans op het ontstaan van melkkliertumoren.
Waardeer dit artikel met een ster:
Klik om dit artikel op te slaan als PDF bestand:
castratie en sterilisatie [ 5 beoordelingen ]
Front-End Studio - beautiful responsive- websites and applications